poniedziałek, 19 marca 2018
Ciasteczka jajeczka
Pyszne, mega kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka z lekko kwaskowym dżemem z moreli i brzoskwiń. Doskonałe na świąteczny stół. Idealne do kawy lub herbaty.
Składniki:
300 g mąki pszennej
220 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
skórka starta z jednej dużej ( sparzonej i wyszorowanej) cytryny
szczypta soli
dżem morelowo brzoskwiniowy ( u mnie domowej roboty)
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz skórka z cytryny.
Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym żółtku.
Na koniec partiami wsypujemy przesiane obie mąki oraz szczyptę soli. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Powstałe ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy kulę.
Odrywamy porcje ciasta i robimy kuleczki.
Następnie z kuleczek formujemy jajeczka, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na szerszej stronie robimy wgłębienie.
Pieczemy w 180 st przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia.
Po upieczeniu studzimy. Dżemem napełniamy wgłębienia w ciasteczkach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się, że Ci smakowały :)
Usuń