mix zdjęć

poniedziałek, 19 marca 2018

Ciasteczka jajeczka


Pyszne, mega kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka z lekko kwaskowym dżemem z moreli i brzoskwiń. Doskonałe na świąteczny stół. Idealne do kawy lub herbaty.


Składniki:

300 g mąki pszennej
220 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
skórka starta z jednej dużej ( sparzonej i wyszorowanej) cytryny
szczypta soli
dżem morelowo brzoskwiniowy ( u mnie domowej roboty)

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz skórka z cytryny.



Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym żółtku.


Na koniec partiami wsypujemy przesiane obie mąki oraz szczyptę soli. Miksujemy tylko do połączenia składników.



Powstałe ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy kulę.


Odrywamy porcje ciasta i robimy kuleczki.



Następnie z kuleczek formujemy jajeczka, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Na szerszej stronie robimy wgłębienie.


Pieczemy w 180 st przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia.


Po upieczeniu studzimy. Dżemem napełniamy wgłębienia w ciasteczkach.



2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb