mix zdjęć

piątek, 23 marca 2018

Babka kokosowa



Pyszna, wilgotna i szybka w przygotowaniu babka kokosowa polana polewą z mlecznej czekolady. Doskonała na świąteczny stół. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:

Ciasto:
250 g białek
250 g wiórek kokosowych
250 g cukru
250 g mąki pszennej
250 g oleju
15 ml ekstraktu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
120 g czekolady ( u mnie po pewnych słodyczach)
2-3 łyżki mleka


Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.


Do ubitych białek partiami dodajemy drobny cukier. Gdy cukier połączy się z białkami dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej.




Do powstałego ciasta dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.



Całość przelewamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy w 180 st przez około 50-60 minut. Upieczoną babkę studzimy i układamy na kratce.



Do rondelka dajemy czekoladę z mlekiem. Na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową czekoladą polewamy babkę i dowolnie dekorujemy.



4 komentarze:

  1. czy to jest babka tylko na białkach?

    OdpowiedzUsuń
  2. A można dodać żółtka czy to popsuje babkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nigdy nie dodawałam do tej babki żółtek i nie wiem jaki będzie efekt. Spróbować możesz, jednak to już nie będzie ta babka tylko zupełnie inny wypiek :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb