piątek, 23 marca 2018
Babka kokosowa
Pyszna, wilgotna i szybka w przygotowaniu babka kokosowa polana polewą z mlecznej czekolady. Doskonała na świąteczny stół. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
Ciasto:
250 g białek
250 g wiórek kokosowych
250 g cukru
250 g mąki pszennej
250 g oleju
15 ml ekstraktu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
120 g czekolady ( u mnie po pewnych słodyczach)
2-3 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitych białek partiami dodajemy drobny cukier. Gdy cukier połączy się z białkami dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej.
Do powstałego ciasta dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy w 180 st przez około 50-60 minut. Upieczoną babkę studzimy i układamy na kratce.
Do rondelka dajemy czekoladę z mlekiem. Na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową czekoladą polewamy babkę i dowolnie dekorujemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czy to jest babka tylko na białkach?
OdpowiedzUsuńTak. Ta babka jest na białkach.
UsuńA można dodać żółtka czy to popsuje babkę ?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nigdy nie dodawałam do tej babki żółtek i nie wiem jaki będzie efekt. Spróbować możesz, jednak to już nie będzie ta babka tylko zupełnie inny wypiek :)
Usuń