mix zdjęć

wtorek, 20 lutego 2018

Chleb pszenno żytni



Pyszny, puszysty i bardzo delikatny chleb z mąki pszennej i żytniej. Idealny na śniadanie lub kolację. Doskonały na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.


Składniki:

Zaczyn:
65 ml letniego mleka
25 g mąki
18 g świeżych drożdży
10 g cukru

Ciasto:
500 g mąki pszennej
400 g mąki żytniej
390 ml letniego mleka
7,5 g soli

Do posmarowana chleba:
1 jajko
15 ml mleka
pestki z dyni do posypania

keksówka o wymiarach 27/12

Sposób przygotowania:

Do letniego mleka dajemy drożdże, cukier oraz mąkę. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy do ruszenia. Mąkę pszenną, mąkę żytnią przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy letnie mleko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz sól.



Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które wkładamy do miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.




Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i rękami ( lub wałkiem) delikatnie je rozciągamy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Tak przygotowane odstawiamy na około 10-15 minut, by ciasto ponownie podrosło.



Następnie ciasto rolujemy, a jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowany chleb przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia chleba.



Wyrośnięty chleb smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy pestkami z dyni, które wcześniej można pociąć na mniejsze ale nie za małe kawałki.



Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb