wtorek, 20 lutego 2018
Ciasto cappuccino
Pyszny delikatny i puszysty biszkopt. Aksamitny krem cappuccino, delikatna bita śmietana i aromatyczna czekolada. Osobno te części są doskonałe ale połączone stanowią nieziemsko pyszne ciasto, na które Was dzisiaj zapraszam.
Składniki:
Biszkopt:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
6 jaj
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa cappuccino:
160 g cukru
5 żółtek
1 łyżka mąki
5 łyżek cappuccino np. czekoladowego (proszek)
500 ml zimnego mleka
375 g masła
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto pieczemy w 180 st przez około 25 minut. Zimny dzielimy na dwa blaty.
Masa cappuccino:
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, cappuccino ( proszek) i połowę mleka. Pozostałe mleko przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy do niego masę z żółtkami. Całość ugotujemy jak budyń. Ugotowany zdejmujemy z ognia, wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem - dzięki temu nie powstanie twarda "skórka".
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu cappuccino. Całość dokładnie połączyć. Gotową masę wykładamy na nasączony jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim.
Bita śmietana:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy na biszkopt i wyrównujemy.
Ciasto schładzamy najlepiej przez całą noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb