mix zdjęć

niedziela, 10 stycznia 2016

Bułeczki kapustą i mięsem nadziane



Pyszne. Mega puszyste z pysznym nadzieniem drożdżowe bułeczki. To idealny dodatek do czerwonego barszczu oraz samodzielna przekąska. Najlepsze na ciepło choć i na zimno niczego sobie.



Składniki:

Ciasto:

750 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
240 ml mleka
4 żółtka
1 łyżka cukru
80 g oleju
 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

300 g mięsa (ja użyłam mięsa z rosołu z kaczki i gęsi)
600 g kiszonej  kapusty
1 łyżka mąki
przyprawy do smaku

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek

Wykonanie:

Mąkę oraz sól przesiewany do miski. Do szklanki rozkruszamy drożdże. Dodajemy do nich cukier, mąkę oraz 60 ml mleka i dokładnie mieszamy. Gotowy zaczyn wlewamy do miski z mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie dodajemy pozostałe składniki. Gdy zaczyn ruszy mieszamy składniki i zarabiamy gładkie, bardzo elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski delikatnie posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.




Gdy ciasto będzie sobie rosło my zabieramy się za robienie nadzienia.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy je na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy kiszoną kapustę. Jeśli trzeba to kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Chwilę przesmażamy. Posypujemy łyżką mąki i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy wodą, by ta zakryła zawartość patelni. Dusimy na wolnym ogniu do odparowania płynu. Doprawiamy do smaku i odstawiamy, by nadzienie ostygło.





Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Kroimy na mniejsze kawałki. Z każdego formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy. Nakładamy na na środek nadzienie i dokładnie zalepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.




Gdy bułeczki podrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.




Pieczemy w temp. 190-200 st przez 25-30 minut.


2 komentarze:

  1. Wyglądają kusząco porywam jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że Ci się podobają :) Zapraszam :) Dokładki mile widziane :) Dorobię w każdej chwili :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb