Małe, lekkie, puszyste, pełne migdałów i pysznej czekolady muffinki. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na imprezę, bo można je zrobić wcześniej, a udekorować przed podaniem.
Składniki:
190 g miękkiego masła lub margaryny
150 g cukru
125 g migdałów
100 g mąki pszennej
100 g mlecznej czekolady
20 g kakao
2 duże jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji
ubita na sztywno śmietana kremówka
kolorowe mini lentilki
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy do nich mielone migdały. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
Masło lub margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Do utartego tłuszczu z cukrem dodajemy partiami sypkie składniki oraz po jednym jajku.
Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki.
Pieczemy w temp. 180 st przez 20-25 minut.
Upieczone i ostudzone dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Przed podaniem na śmietanę można dać kolorowe lentilki. Nie należy dawać ich wcześniej, bo kolorowa otoczka z cukierków zacznie się rozpuszczać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb