Małe, niepozorne, ale za to bardzo kruche i aromatyczne ciasteczka migdałowe. Doskonałe nie tylko na bal karnawałowy dla dzieciaków, ale i jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
275 g mąki pszennej tortowej ( typ 405)
200 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
100 g zmielonych migdałów
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
3-4 krople aromatu migdałowego
szczypta soli
cukier puder do posypania ciasteczek
Wykonanie:
Mąkę pszenną oraz cukier puder przesiewamy na blat. Dodajemy zmielone migdały, aromat migdałowy, żółtka, śmietanę 18%, szczyptę soli oraz pokrojone na mniejsze kawałki dobrze masło lub margarynę. Szybko zarabiamy jednolite ciasto.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy je na 3 mm i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb