mix zdjęć

czwartek, 11 lipca 2019

Ciasteczka czekoladowe



Pyszne mega czekoladowe ciasteczka orkiszowe z dodatkiem cukru kokosowego. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Znikają w oka mgnieniu.


Składniki:
150 g miękkiego masła
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g kropelek czekoladowych
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru kokosowego
50 g mlecznej czekolady
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:
Czekoladę gorzką i mleczną topimy w kąpieli wodnej i studzimy.



Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajko i żółtko.




Gdy składniki się połączą wlewamy ostudzoną czekoladę. Cały czas miksując partiami wsypujemy przesianą mąkę (to co zostaje z przesiewania mąki orkiszowej dodajemy do mąki) z proszkiem do pieczenia i solą.



Na koniec dodajemy kropelki czekoladowe (garść odkładamy do dekoracji) i dokładnie mieszamy. Ciasto schładzamy przez 30 minut w lodówce.



Porcje ciasta układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Wierzch dekorujemy niewielką ilością odłożonych kropelek czekoladowych.




Pieczemy w temp. 170 st. przez około 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb