czwartek, 11 lipca 2019
Ciasteczka czekoladowe
Pyszne mega czekoladowe ciasteczka orkiszowe z dodatkiem cukru kokosowego. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
150 g miękkiego masła
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g kropelek czekoladowych
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru kokosowego
50 g mlecznej czekolady
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Czekoladę gorzką i mleczną topimy w kąpieli wodnej i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajko i żółtko.
Gdy składniki się połączą wlewamy ostudzoną czekoladę. Cały czas miksując partiami wsypujemy przesianą mąkę (to co zostaje z przesiewania mąki orkiszowej dodajemy do mąki) z proszkiem do pieczenia i solą.
Na koniec dodajemy kropelki czekoladowe (garść odkładamy do dekoracji) i dokładnie mieszamy. Ciasto schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Porcje ciasta układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Wierzch dekorujemy niewielką ilością odłożonych kropelek czekoladowych.
Pieczemy w temp. 170 st. przez około 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb