piątek, 5 lipca 2019
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Nie ma to jak pyszne domowe drożdżówki. Jeśli jeszcze taka drożdżówka jest z kremowym budyniem waniliowym i aromatycznymi sezonowymi borówkami (jagodami) można dla niej stracić głowę. Całość dopełnia idealnie krucha kruszonka i śnieżnobiały lukier. Nawet dieta idzie w odstawkę, bo jak można sobie odmówić takiej jednej maleńkiej drożdżóweczki.
Składniki:
500 g mąki typ 550
120 g cukru pudru
100 g masła
250 ml letniego mleka
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Zaczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
60 ml letniego mleka
Nadzienie:
400 g borówek czernic ( waga po przebraniu )
2-3 łyżki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego (taki do zrobienia w kubku)
Do posmarowania drożdżówek:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
90 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
Lukier:
30 ml mleka
cukier puder - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy lukier ja dawałam na oko i ciężko mi podać dokładną ilość
Wykonanie:
Mleko i masło dajemy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia (ma być letnie).
Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy do sporej miski. Na środku robimy dołek, w który wlewamy dokładnie wymieszane ze sobą składniki na zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie obok zaczynu dodajemy jajko i żółtko.
Gdy zaczyn wyrośnie delikatnie mieszamy. Małym strumieniem wlewamy letnie mleko i masło. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które wkładamy do wysypanej mąką miski. Całość szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Budynie przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i studzimy. Borówki opłukujemy pod bieżącą wodą, ostrożnie osuszamy z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 16 w miarę równych części.
Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy na okrągły placek.
Na środku za pomocą np. denka od szklanki robimy wgłębienie. W nie nakładamy porcję ostudzonego budyniu. Na budyń nakładamy porcję borówek z cukrem i odstawiamy do podrośnięcia.
Wyrośnięte smarujemy rozmąconym żółtkiem i dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy kruszonką (składniki kruszonki dokładnie ze sobą łączymy).
Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25 minut.
Ostudzone dekorujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb