Pyszne, a do tego mega kruche i aromatyczne ciasteczka orzechowe. Robi się je bardzo szybko i równie szybko znikają z talerza. Doskonałe na małe co nieco. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
300 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła
150 g zmielonych orzechów włoskich
150 g cukru trzcinowego
2 żółtka
2-3 łyżki mleka - jeśli ciasto będzie zbyt gęste
szczypta soli
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Dodajemy po jednym żółtku.
Gdy składniki się połączą partiami dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz orzechy. Na koniec jeśli to konieczne dodajemy mleko. Całość dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Wyciskamy paski o długości 8-10 cm. Ich końce łączymy i formujemy zgrabne kółko. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 175 st przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb