czwartek, 4 lipca 2019
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka orkiszowe z dodatkiem budyniu, przełożone pysznym kremem czekoladowym. Idealne dla dużych i małych łasuchów. Znikają w oka mgnieniu. Doskonałe na przyjęcia dla dzieci oraz do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 budynie bananowe
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
krem czekoladowy typu nutella do przełożenia ciastek
Wykonanie:
Mąkę oraz cukier puder przesiewamy na blat. To co zostanie na sitku dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy proszek budyniowy, żółtka, ekstrakt, zimne masło i szczyptę soli.
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i dajemy na 2 godziny do lodówki. Dobrze schłodzone rozwałkowujemy na grubość 3 mm.
Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli mamy foremkę z uśmiechem to przygotowujemy taką samą ilość ciasteczek z wzorem i bez wzoru. Można też zrobić dowolne ciasteczka i w połowie zrobić dziurki mniejszą foremką.
Pieczemy w temp. 170 st. przez około 15 minut. Studzimy.
Na jedno ciasteczko nakładamy porcję kremu czekoladowego i równomiernie go rozprowadzamy. Przykrywamy drugim ciasteczkiem. Lekko dociskamy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb