Sezon na morele dobiega końca. Te, które można jeszcze kupić są bardzo słodkie i soczyste, aż żal przejść obok nich obojętnie. Moje dziewczynki chciały małe co nie co więc padło na ciasteczka przełożone dżemem morelowym. Te ciasteczka są pyszne, lekkie, bardzo kruche. Następnego dnia miękną i dosłownie rozpływają się w ustach.
Ciasto:
350 g mąki pszenne
200 g masła lub margaryny
100 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Do przełożenia:
600 g dojrzałych soczystych moreli
Wykonanie:
Do przełożenia:
Morele dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Przesmażamy je z dodatkiem cukru, aż zgęstnieją. Powstały dżem odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto:
Sypkie składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy na blat. Dodajemy żółtka i dobrze schłodzone masło lub margarynę.
Bardzo szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka. Z drugiej części również rozwałkowanej na 3 mm wycinamy ciasteczka w innym kształcie, ale pasujące wielkością do okrągłych ciasteczek (ciasteczek musi być po równo. Tyle samo kółek co innych kształtów, bo będziemy składać ciasteczka).
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Zimne ciasteczka przekładamy ostudzonym dżemem morelowym.
Na ciasteczka przełożone dżemem nakładamy ciasteczka z dziurką. Przed podaniem ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb