mix zdjęć

piątek, 21 sierpnia 2015

Muffinki z brzoskwiniami


Pyszne lekkie, puszyste muffinki z aromatycznymi i soczystymi brzoskwiniami. Takie małe co nie co to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Moja rodzina je uwielbia. Najmłodsza pociecha sama zrobiła jedną blachę muffinek. Było trochę bałaganu, ale radość i uśmiech dziecka wynagradza wszystko. 


Składniki:

200 g cukru
225 g masła lub margaryny
225 g mąki pszennej typ 405
150 ml maślanki
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
350 g brzoskwiń
1 łyżka cukru trzcinowego - do brzoskwiń

Kruszonka:

100 g mąki
60 g cukru
50 g masła


Wykonanie:

Brzoskwinie myjemy, osuszamy i dzielimy na ósemki, które potem przecinamy w poprzek. 


Owoce posypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy. 


Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym.



Do utartych składników dodajemy po jednym jajku. 



Gdy składniki się połączą dodajemy na przemian przesiane suche składniki oraz maślankę. Miksujemy do połączenia składników.






Gotowe ciasto przekładamy do papilotek.



Na wierzch każdej muffinki układamy kawałki brzoskwiń.



Górę posypujemy kruszonką ( masło rozcieramy z cukrem i mąką).




Tak przygotowane muffinki pieczemy pieczemy w temp. 180 st. przez 25-30 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb