mix zdjęć

sobota, 29 sierpnia 2015

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką



Czy jest coś lepszego niż puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami? Jego zapach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy mój tata niekoronowany król drożdżowych wypieków piekł dla nas pyszne drożdżowe słodkości. Teraz nadal je piecze, ale dla wnuków.
                                           
                                                To ciasto dedykuję mojemu tacie.



Zaczyn:
250 ml letniego mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
Ciasto:
400 g mąki pszennej typ 550
125 g masła
35 g drożdży
3 żółtka
Kruszonka:
100 g masła
110 g mąki pszennej typ 405
100 g cukru
Dodatkowo:
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru muscovado
500 g śliwek

Wykonanie:

Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połowy. Odstawiamy. 
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy do nich cukier oraz mąkę. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wyrośnięcia. 



Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy żółtka oraz wyrośnięty zaczyn. 



Mieszamy i stopniowo dodajemy roztopiony tłuszcz.


Następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się sprężyste. Przekładamy je do miski delikatnie wysypanej mąką. Wierzch delikatnie oprószamy mąką i odstawiamy do podwojenia objętości. 





Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie posypujemy niewielką ilością mąki ziemniaczanej.



Na ciasto wykładamy skórką do dołu śliwki. Posypujemy je cukrem ja użyłam cukru muscovado, ale może być każdy inny. 
Na śliwki dajemy kruszonkę przygotowaną z roztartego masła z cukrem i mąką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut, aż lekko podrośnie. 





Ciasto pieczemy w 170 st przez około 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb