Składniki:
700 g karkówki
100 g szalotki
110 g czerwonej papryki
140 g żółtej papryki
150-200 g kurek
3-4 ząbki czosnku
papryka ostra i słodka
świeżo zmielony pieprz kolorowy
oregano
bazylia
zioła prowansalskie
sól morska
Wykonanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w sporą kostkę.
Tak przygotowane mięso przesmażamy na złoto na suchej patelni (jeśli mięso nie miało tłuszczu na patelnię dajemy niewielką ilość oleju).
Papryki dokładnie myjemy i tniemy na niewielkie paski, a szalotki w plasterki.
Przesmażone mięso przekładamy na talerz, a na wytopionym z niego tłuszczu przesmażamy pokrojone w talarki szalotki.
Gdy staną się szkliste dodajemy do nich pokrojone w paski obie papryki.
Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy, pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz mięso i mieszamy.
Posypujemy mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy. Następnie wlewamy wodę i przyprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Na 30 minut przed końcem dodajemy kurki.
Podajemy np. z ziemniakami. Czas duszenia zależy od mięsa. Jeśli w czasie duszenia płyn bardzo się zredukuje dolewamy wodę. Moja karkówka udusiła się zadziwiająco szybko więc nie było to konieczne.
Świetne jedzonko, narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba :)
UsuńPychota...
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 % :)
Usuń