mix zdjęć

sobota, 29 sierpnia 2015

Karkówka z aromatycznymi kurkami

Pyszna, rozpływająca się w ustach karkówka z aromatycznymi kurkami. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moje dziewczynki uwielbiają tego typu dania. Nie dostają tylko grzybów, które dostaje ich tata i nie powiem, by był z tego powodu niezadowolony.


Składniki:

700 g karkówki
100 g szalotki
110 g czerwonej papryki
140 g żółtej papryki
150-200 g kurek
3-4 ząbki czosnku
papryka ostra i słodka
świeżo zmielony pieprz kolorowy
oregano
bazylia
zioła prowansalskie
sól morska

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w sporą kostkę. 


Tak przygotowane mięso przesmażamy na złoto na suchej patelni (jeśli mięso nie miało tłuszczu na patelnię dajemy niewielką ilość oleju). 




Papryki dokładnie myjemy i tniemy na niewielkie paski, a szalotki w plasterki.



Przesmażone mięso przekładamy na talerz, a na wytopionym z niego tłuszczu przesmażamy pokrojone w talarki szalotki. 



Gdy staną się szkliste dodajemy do nich pokrojone w paski obie papryki. 





Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy, pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz mięso i mieszamy. 





Posypujemy mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy. Następnie wlewamy wodę i przyprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. 



Na 30 minut przed końcem dodajemy kurki. 



Podajemy np. z ziemniakami. Czas duszenia zależy od mięsa. Jeśli w czasie duszenia płyn bardzo się zredukuje dolewamy wodę. Moja karkówka udusiła się zadziwiająco szybko więc nie było to konieczne.




4 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb