mix zdjęć

piątek, 21 sierpnia 2015

Muffinki z czereśniami



 Muffinki - takie małe co nie co do popołudniowej kawy lub herbaty. Są lekkie i bardzo puszyste. Robi się je bardzo szybko i równie szybko znikają. Dodatek słodkich i aromatycznych czereśni sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Można je robić z dziećmi, które bardzo lubią pomagać przy wypiekach. 



Składniki:

600 g mąki pszennej
260 g miękkiego masła lub margaryny
250 ml mleka
190 g cukru trzcinowego
6 łyżeczek cukru waniliowego
4 jajka
3 g sody oczyszczonej
2 g proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g czereśni

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
50 g masła 
50 g mąki

Wykonanie:

Czereśnie dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i ogonków. Kroimy na połówki. 


Do jednej miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej dajemy masło lub margarynę oraz cukier trzcinowy.


Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym i waniliowym. Do masy dodajemy po jednym jajku pamiętając, by kolejne dodać gdy poprzednie połączy się z ciastem. 



Następnie porcjami dodajemy przesiane składniki na przemian z mlekiem i dokładnie łączymy. 





Na końcu do ciasta dodajemy czereśnie i ostrożnie mieszamy.





Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek.  




Posypujemy kruszonką przygotowaną z masła roztartego z cukrem i mąką.




Pieczemy w temp. 190 st przez około 20-25 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.








4 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb