Składniki:
600 g mąki pszennej
260 g miękkiego masła lub margaryny
250 ml mleka
190 g cukru trzcinowego
6 łyżeczek cukru waniliowego
4 jajka
3 g sody oczyszczonej
2 g proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g czereśni
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g masła
50 g mąki
Wykonanie:
Czereśnie dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i ogonków. Kroimy na połówki.
Do jednej miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej dajemy masło lub margarynę oraz cukier trzcinowy.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym i waniliowym. Do masy dodajemy po jednym jajku pamiętając, by kolejne dodać gdy poprzednie połączy się z ciastem.
Następnie porcjami dodajemy przesiane składniki na przemian z mlekiem i dokładnie łączymy.
Na końcu do ciasta dodajemy czereśnie i ostrożnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek.
Posypujemy kruszonką przygotowaną z masła roztartego z cukrem i mąką.
Pieczemy w temp. 190 st przez około 20-25 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńsuper te muffiny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń