piątek, 25 grudnia 2015
Choinkowe pierniczki
Pierniczki to ciasteczka bez, których nie mogę sobie wyobrazić świąt. Są idealnym pomysłem na prezent oraz na ozdobę choinkową. Przy ich robieniu mogą pomagać nam dzieci. Moja najmłodsza pociecha zrobiła ich całkiem sporo i była prze szczęśliwa. Sama wałkowała, wykrawała pierniczki, układała na blasze, a po ostudzeniu dekorowała.
Składniki:
1600 g mąki pszennej
800 g miodu
800 g cukru muscovado
400 g masła lub margaryny
120 g przyprawy do piernika
8 małych jaj
Wykonanie:
W garnku topimy masło lub margarynę. Dodajemy ciemny cukier muscovado. Cały czas mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi dodajemy kakao, miód i przyprawy do piernika. Mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Na blat przesiewamy mąkę. Dodajemy masę miodową oraz jajka. Zarabiamy gładkie ciasto, które wkładamy do worka i wstawiamy do lodówki na 3 tygodnie.
Po tym czasie wyjmujemy około godzinę wcześniej z lodówki, by zmiękło. Następnie dzielimy na mniejsze części. Każde rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm.
Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości pierniczków oraz jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Jeśli pierniczki chcemy dać na choinkę to przed pieczeniem za pomocą rurki do soczków robimy w każdym ciasteczku dziurkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Może był zwykły biały cukier?
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Możesz dać biały cukier. Masa będzie jaśniejsza, ale pierniczki wyjdą równie pyszne :)
OdpowiedzUsuń