wtorek, 1 grudnia 2015
Szyszki bez dodatku kakao
Ten przepis to przeróbka przepisu tradycyjnego. Nie każde dziecko może jeść kakao, a i jemu należy się odrobina szaleństwa i słodyczy. Postanowiłam więc zamienić kakao i dodać inny czarodziejski dodatek dzięki, któremu szyszki zyskały inny kolor i smak. W tym wykonaniu są równie pyszne co w tradycyjnym przepisie. Polecam wypróbować samemu to połączenie.
Składniki:
170 g masła lub margaryny
450 g krówek lub irysów ( waga bez papierków )
200 g ryżu preparowanego-dmuchanego
1 łyżka mleka w proszku ( nie granulowane )
Wykonanie:
Masło lub margarynę kroimy na mniejsze kawałki i dajemy do garnka z grubym dnem. Krówki lub irysy pozbawiamy papierków.
Garnek stawiamy na gazie i na wolnym ogniu topimy jego zawartość. Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy krówki lub irysy oraz mleko w proszku. Całość stawiamy na gazie i cały czas mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą.
Garnek zdejmujemy z gazu i do powstałej masy dodajemy ryż preparowany. Całość dokładnie mieszamy tak by każde ziarenko pokryło się masą.
Z gotowej masy formujemy szyszki. Ich wielkość i kształt zależy od naszych upodobań.
Ja robię niewielkie kuleczki, żeby było ich sporo i łatwiej było je podzielić. Gotowe szyszki wystarczy przez chwilę schłodzić i można zjadać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb