sobota, 5 grudnia 2015
Kruche ciasteczka
Pyszne, kruche i aromatyczne ciasteczka z nietypowym dodatkiem. Doskonałe nie tylko do popołudniowej kawy lub herbaty w chłodny zimowy dzień, ale i na każdy inny dzień.
Składniki:
640 g mąki pszennej ( u mnie typ 405)
400 g masła lub margaryny
200 g cukru pudru
80 g przyprawy do grzańca
1 łyżeczka świeżo startego cynamonu
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
Wykonanie:
Puder, mąkę oraz szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, przyprawy do grzańca oraz zmielony cynamon. Dodajemy dobrze schłodzone masło lub margarynę pokrojone w kostkę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto i wstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy w temp. 180 st przez 10-15 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto i jaka jest wielkość ciasteczek.
Z tej porcji ciasta wyszło 5 blach ciasteczek na potrzeby szkolne. W sumie 120 ciasteczek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb