mix zdjęć

sobota, 26 grudnia 2015

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową



Sernik to jedno z ciast, które zawsze pojawia się u nas na święta. Ten jest bardzo delikatny i puszysty jak chmurka. Rozpływa się w ustach.  Dodatek rodzynek oraz skórki pomarańczowej sprawia, że jest bardzo aromatyczny. Idealne ciasto na świąteczny stół.



Składniki:

Ciasto:

150 g margaryny lub masła
225 g mąki pszennej u mnie typ 405
75 g cukru pudru trzcinowego
2 łyżki kakao
2 żółtka
szczypta soli

Masa serowa:

1 kg białego zmielonego sera
200 g cukru pudru
100 g rodzynek
70 g skórki pomarańczowej
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego (ja mam własnej roboty ale wanilinowy też będzie dobry)
1 aromat waniliowy

Wykonanie:

Sypkie składniki mieszamy ze sobą po czym przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Bardzo szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na kształt formy i ostrożnie przekładamy je do niej. Widelcem nakłuwamy ciasto i tak przygotowane wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st.




Gdy ciasto się podpieka zabieramy się za masę serową. Do dużej miski przekładamy biały ser, mąkę ziemniaczana, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz aromat waniliowy. Całość miksujemy na gładką i jednolitą masę. Następnie dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową.





Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i ostrożnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika.




Pieczemy około godzinę w 200 st.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb