mix zdjęć

środa, 13 listopada 2019

Ciasteczka budyniowe



Pyszne, idealnie kruche ciasteczka przełożone kremem czekoladowym. Doskonałe na małe co nieco. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty. Znikają w oka mgnieniu.


Składniki:
220 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
65 g budyniu śmietankowego z cukrem trzcinowym
2 żółtka
2 łyżki mleka
szczypta soli

Dodatkowo:
50 g mlecznej czekolady
kolorowa posypka

Do przełożenie:
krem czekoladowy typu nutella

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem do zyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz mleko.




Do powstałej masy dodajemy proszek budyniowy oraz partiami przesiane sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników.




Powstałe ciasto dajemy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy w temp. 180 st. przez około 10-12 minut. Upieczone studzimy.


Na połowę ciastek nakładamy porcję kremu czekoladowego i przykrywamy ciastkami bez kremu.


Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Robimy dekoracyjne wzorki na górze ciastek. Całość można posypać dowolną posypką.



Przechowujemy w szczelnym pojemniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb