Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem maku. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na przyjęcia. Znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
50 g suchego czarnego maku
2 żółtka
2 łyżeczki ekstrakt waniliowego
szczypta soli
powidła do przełożenia ciasteczek
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder oraz sól przesiewamy na stolnicę. Dodajemy suchy mak, masło, ekstrakt oraz żółtka. Szybko zarabiamy jednolite ciasto, które owijamy w folię spożywczą i dajemy na 2-3 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. przez 10-12 minut. Po upieczeniu studzimy.
Zimne przekładamy powidłami. I dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb