sobota, 16 listopada 2019
Ciasteczka orzechowe
Pyszne mega aromatyczne ciasteczka z masła orzechowego. Z zewnątrz chrupiące wewnątrz miękkie. Doskonałe na małe co nieco. Idealne do kawy lub herbaty. Znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
375 g masła orzechowego
140 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
1 szklanki płatków owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g groszków czekoladowych
Wykonanie:
Masło orzechowe ucieramy z cukrem. Gdy będzie puszyste dodajemy jajko. Całość dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy płatki owsiane, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i dokładnie mieszamy. Ciasto dajemy na 40 minut do lodówki.
Ciasto dzielimy na porcje. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 170 st. przez około 12 minut.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Przepis przepisany lata temu z zeszytu koleżanki. Nie wiem czy go kiedykolwiek robiła, ale podczas jego przygotowania stwierdziłam, że coś jest nie tak. W oryginalnym przepisie nie ma masła oraz mąki. Ciasto przygotowywane było bez ich dodatku jednak jego konsystencja miała konsystencję kruszonki. Dodałam więc dodatkowo masło oraz mąkę. Dzięki temu bez problemu można było zrobić ciasteczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb