wtorek, 12 listopada 2019
Ciasteczka czekoladowe z orzechami laskowymi
Pyszne, aromatyczne, pełne czekolady i orzechów laskowych ciasteczka. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne do szkoły lub pracy.
Składniki:
200 g orzechów laskowych
150 g miękkiego masła
150 g mąki pszennej
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru trzcinowego
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Czekolady topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
Dodajemy ekstrakt waniliowy, jajko oraz żółtko. Do połączonych składników wlewamy ostudzoną czekoladą.
Cały czas miksując, stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Na koniec dodajemy grubo pokrojone orzechy laskowe. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Porcje ciasta dajemy na blachę (zachowujemy spore odstępy pomiędzy ciastkami) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 170 st. przez około 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb