wtorek, 12 listopada 2019
Makaron z indykiem i sosem kurkowym
Proste, a do tego szybkie w przygotowani danie obiadowe. Niewielki nakład pracy i kilka składników i można się cieszyć pysznym, aromatycznym daniem.
Składniki:
400 g świeżych kurek
300 g makaronu
125 ml śmietany kremówki
2 ugotowane "golonki" z indyka
2 łyżki masła
kilka gałązek natki pietruszki - ilość wg uznania
sól morska i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu lub wg własnego upodobania. Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Ugotowane golonki z indyka obieramy ze skóry, wyjmujemy kości, a mięso kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i odrywamy listki z gałązek.
Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie oczyszczone i umyte kurki. Przesmażamy. Gdy grzyby puszczą "sok" dodajemy przygotowane wcześniej mięso i wlewamy śmietanę kremówkę.
Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Na talerze nakładamy porcje makaronu i polewamy go sosem kurkowym z mięsem indyka. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb