środa, 20 listopada 2019
Kakaowe rogaliki
Pyszne, szybkie w przygotowaniu kruche rogaliki. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na przyjęcia. Znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
200 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
70 g budyniu czekoladowego z cukrem trzcinowym
20 g gorzkiego kakao
2 żółtka
1 łyżki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia rogalików
Wykonanie:
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym żółtku i wlewamy mleko.
Następnie partiami dodajemy przesiane sypkie składniki oraz proszek budyniowy. Całość miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto dajemy na godzinę do lodówki.
Zagłębienia w formie smarujemy niewielką ilością tłuszczu. Odrywamy porcje schłodzonego ciasta i wypełniamy nim zagłębiania w formie. Jeśli nie mamy takiej formy to ręcznie formujemy rogaliki. Z porcji ciasta robimy wałeczek i formujemy z niego rogalik.
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 10-12 minut.
Upieczone rogaliki jeszcze ciepłe (nie gorące) dajemy do cukru pudru i dokładnie w nim je obtaczamy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb