mix zdjęć

środa, 20 listopada 2019

Kakaowe rogaliki



Pyszne, szybkie w przygotowaniu kruche rogaliki. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na przyjęcia. Znikają w oka mgnieniu.


Składniki:
200 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
70 g budyniu czekoladowego z cukrem trzcinowym
20 g gorzkiego kakao
2 żółtka
1 łyżki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia rogalików

Wykonanie:
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.



Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym żółtku i wlewamy mleko.



Następnie partiami dodajemy przesiane sypkie składniki oraz proszek budyniowy. Całość miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto dajemy na godzinę do lodówki.




Zagłębienia w formie smarujemy niewielką ilością tłuszczu. Odrywamy porcje schłodzonego ciasta i wypełniamy nim zagłębiania w formie. Jeśli nie mamy takiej formy to ręcznie formujemy rogaliki. Z porcji ciasta robimy wałeczek i formujemy z niego rogalik.



Pieczemy w temp. 180 st. przez około 10-12 minut.


Upieczone rogaliki jeszcze ciepłe (nie gorące) dajemy do cukru pudru i dokładnie w nim je obtaczamy.



Przechowujemy w szczelnym pojemniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb