mix zdjęć

poniedziałek, 18 listopada 2019

Ciasteczka kokosowe



Pyszne, kruche, bardzo aromatyczne ciasteczka kokosowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na małe co nieco. Znikają w oka mgnieniu.


Składniki:
175 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
120 g wiórków kokosowych
80 g cukru kokosowego
60 ml zimnego mleka (u mnie kokosowe, ale może być zwykłe)
2 żółtka
1 budyń śmietankowy

Do dekoracji:
75 g białej czekolady
70 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku.




Następnie partiami wsypujemy przesianą mąkę, proszek budyniowy, sól oraz wiórki kokosowe. Na koniec wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników.




Zawartość miski przekładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Odrywamy porcje o wadze 15 g i formujemy z nich kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy.





Pieczemy w temp. 180 st. przez około 15-20 minut. Studzimy. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Gdy będą rumiane zdejmujemy je i studzimy.



Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, przekładamy do dekoratora i robimy i robimy wzorki na ciasteczkach. Posypujemy ostudzonymi wiórkami kokosowymi.




Przechowujemy w szczelnym pojemniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb