poniedziałek, 15 sierpnia 2016
Kokosowe knedle ze śliwkami
Pyszne, aromatyczne knedle ze śliwkami. Dodatek mąki kokosowej sprawia, że "zwyczajne" knedle zyskują nowy wymiar. Takie knedle to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
1 kg obranych i dokładnie umytych ziemniaków
200 g mąki pszennej
100 g mąki kokosowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli
700 g śliwek
cukier trzcinowy
Wykonanie:
Obrane i dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie przeciskamy do dużej miski przez praskę. Do miski z ziemniakami dodajemy mąkę pszenną, kokosową i ziemniaczaną oraz szczyptę soli i jajka.
Zarabiamy jednolite ciasto.
Śliwki dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. Do środka każdej śliwki dajemy porcję cukru trzcinowego ( może być zwykły).
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy z nich placuszki, na środku których układamy śliwkę z cukrem. Owoc otulamy ciastem i formujemy zgrabną kulkę.
Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy np. polane masłem i posypane cukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb