mix zdjęć

czwartek, 4 sierpnia 2016

Sałatka z zielonych pomidorów



Czas na przetwory, które szczerze mówiąc uwielbiam robić. Z kilku składników można wyczarować przepyszne sałatki.
Sałatka z zielonych pomidorów to idealny dodatek do obiadu. Doskonały sposób na zatrzymanie lata w słoiku. Mój mąż ją uwielbia. Mógłby ją jeść codziennie.


Składniki:
8 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
4 łyżki soli

Zalewa:

2 l wody
1 szkl. cukru
125 ml octu
4 łyżki soli

Wykonanie:

Pomidory dokładnie myjemy wycinamy twardy środek i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i również kroimy w półplasterki. Pokrojone warzywa przekładamy do miski posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.




Do każdego słoika dajemy po liściu laurowym, 2-3 angielskie ziela, 3-4 ziarenka czarnego pieprzu, łyżce oleju oraz szklankę zalewy.


Z warzyw wylewamy wytworzony sok. Następnie ostrożnie przekładamy je do słoików dociskając, by usunąć powietrze. Uzupełniamy zalewę i dokładnie zakręcamy słoiki.



Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody, po czym odwracamy do góry dnem do ostudzenia.


Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb