czwartek, 4 sierpnia 2016
Sałatka z zielonych pomidorów
Czas na przetwory, które szczerze mówiąc uwielbiam robić. Z kilku składników można wyczarować przepyszne sałatki.
Sałatka z zielonych pomidorów to idealny dodatek do obiadu. Doskonały sposób na zatrzymanie lata w słoiku. Mój mąż ją uwielbia. Mógłby ją jeść codziennie.
Składniki:
8 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
4 łyżki soli
Zalewa:
2 l wody
1 szkl. cukru
125 ml octu
4 łyżki soli
Wykonanie:
Pomidory dokładnie myjemy wycinamy twardy środek i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i również kroimy w półplasterki. Pokrojone warzywa przekładamy do miski posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Do każdego słoika dajemy po liściu laurowym, 2-3 angielskie ziela, 3-4 ziarenka czarnego pieprzu, łyżce oleju oraz szklankę zalewy.
Z warzyw wylewamy wytworzony sok. Następnie ostrożnie przekładamy je do słoików dociskając, by usunąć powietrze. Uzupełniamy zalewę i dokładnie zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody, po czym odwracamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb