mix zdjęć

wtorek, 2 sierpnia 2016

Zupa jarzynowa w trzech kolorach



Jak to czasem w życiu bywa ( zwłaszcza w upały) dzieciaki głodne nie są. Postanowiłam z warzyw powycinać kwiatuszki. Nie było to łatwe, bo warzywa nie chciały współpracować, ale efekt po ugotowaniu wszystko wynagrodził. Dziewczynki były zachwycone.


Składniki:

440 g ziemniaków - waga po obraniu
250 g marchewki - waga po obraniu
250 g kalarepy - waga po obraniu
100 g fasolki szparagowej
450 g mięsa z nóżek wędzonego kurczaka
liść laurowy
angielskie ziele
przyprawa z warzyw do smaku
natka pietruszki wg uznania

Wykonanie:

Marchew, ziemniaki oraz kalarepę obieramy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a końcówki fasoli odcinamy.


Ziemniaki, marchew oraz kalarepę kroimy na plasterki. Foremką z części warzyw wycinamy kwiaty. Pozostałe kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.


Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka. Dodajemy mięso obrane z nóżek.



Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw.



Podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb