wtorek, 2 sierpnia 2016
Zupa jarzynowa w trzech kolorach
Jak to czasem w życiu bywa ( zwłaszcza w upały) dzieciaki głodne nie są. Postanowiłam z warzyw powycinać kwiatuszki. Nie było to łatwe, bo warzywa nie chciały współpracować, ale efekt po ugotowaniu wszystko wynagrodził. Dziewczynki były zachwycone.
Składniki:
440 g ziemniaków - waga po obraniu
250 g marchewki - waga po obraniu
250 g kalarepy - waga po obraniu
100 g fasolki szparagowej
450 g mięsa z nóżek wędzonego kurczaka
liść laurowy
angielskie ziele
przyprawa z warzyw do smaku
natka pietruszki wg uznania
Wykonanie:
Marchew, ziemniaki oraz kalarepę obieramy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a końcówki fasoli odcinamy.
Ziemniaki, marchew oraz kalarepę kroimy na plasterki. Foremką z części warzyw wycinamy kwiaty. Pozostałe kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.
Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka. Dodajemy mięso obrane z nóżek.
Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw.
Podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb