wtorek, 30 sierpnia 2016
Sałatka wielowarzywna
Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki do obiadu. Zaczynając od tych ze świeżych sezonowych warzyw, a kończąc na tych które zaprawiamy do słoików letnią porą. Ta sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. Pełna letnich warzyw z działki.
Składniki:
1 kg cukinii - waga po przygotowaniu
1 kg czerwonej papryki - waga po przygotowaniu
700 g białej kapusty - waga po przygotowaniu
600 g kabaczka - waga po przygotowaniu
500 g patisona - waga po przygotowaniu
500 g marchewki - waga po przygotowaniu
2-3 łyżki soli
Zalewa:
2 l wody
1 szkl. cukry
125 ml octu 1%
3 łyżki soli
Dodatkowo:
liście laurowe
angielskie ziele
po 1 łyżce oleju na słoik
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne oraz wycinamy białe błonki. Jeśli to konieczne obieramy cukinię, kabaczka, patisony i wydrążamy środek. Jeśli te warzywa są młode i delikatne nie będzie to konieczne.
Obraną marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę kroimy na niewielkie cienkie paseczki, cukinię kroimy w cienkie krążki, patisona i kabaczka w cienkie plasterki lub paseczki. Biała kapustę kroimy na cienkie paski. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 godzin.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Z warzyw odlewamy powstały płyn. Do słoików dajemy po liściu laurowym, angielskim zielu i wlewamy pół szklanki zalewy.
Warzywa odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy do słoików dobrze dociskając. Na wierzch wlewamy olej, a słoiki uzupełniamy zalewą.
Pasteryzujemy 15 minut. Układamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb