Pyszny domowej roboty pikantny sos pomidorowy. Idealny do makaronów, na pizzę czy do lasagne. Wystarczy niewielki nakład pracy by zimową porą cieszyć się smakiem letnich soczystych pomidorów.
Składniki:
7,5 kg żółtych pomidorów
2 pałki (główki) czosnku
1-2 żółte papryczki chilli
3/4 szkl oleju
cukier i sól do smaku
1,5 pęczka bazylii
Wykonanie:
Pomidory myjemy i nacinamy na krzyż. W dużym garnków zagotowujemy wodę. Partiami wrzucamy do niej ponacinane pomidory. Wyjmujemy je po 30-40 sekundach i wkładamy do miski z lodowatą wodą.
Następnie obieramy pomidory ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek bardzo drobno siekamy, lub przeciskamy przez praskę. Papryczki chilli bardzo drobno siekamy ( ja wyjęłam pestki).
Na dużą patelnię ( można użyć garnka) wlewamy olej i wrzucamy czosnek. Stawiamy na gazie.
Gdy czosnek zacznie wydzielać aromat na patelnię wrzucamy, posiekaną papryczkę oraz pokrojone pomidory. Całość mieszamy i dusimy, aż całość zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Na koniec dodajemy porwane na mniejsze kawałki listki bazylii dokładnie mieszamy.
Gotowy sos dajemy do słoiczków i od razu zakręcamy. Od razu odwracamy do góry dnem, owijamy szczelnie w koc i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb