mix zdjęć

sobota, 27 sierpnia 2016

Pikantny sos pomidorowy



Pyszny domowej roboty pikantny sos pomidorowy. Idealny do makaronów, na pizzę czy do lasagne. Wystarczy niewielki nakład pracy by zimową porą cieszyć się smakiem letnich soczystych pomidorów.


Składniki:

7,5 kg żółtych pomidorów
2 pałki (główki) czosnku
1-2 żółte papryczki chilli
3/4 szkl oleju
cukier i sól do smaku
1,5 pęczka bazylii

Wykonanie:

Pomidory myjemy i nacinamy na krzyż. W dużym garnków zagotowujemy wodę. Partiami wrzucamy do niej ponacinane pomidory. Wyjmujemy je po 30-40 sekundach i wkładamy do miski z lodowatą wodą.




Następnie obieramy pomidory ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek bardzo drobno siekamy, lub przeciskamy przez praskę. Papryczki chilli bardzo drobno siekamy ( ja wyjęłam pestki).




Na dużą patelnię ( można użyć garnka) wlewamy olej i wrzucamy czosnek. Stawiamy na gazie.



Gdy czosnek zacznie wydzielać aromat na patelnię wrzucamy, posiekaną papryczkę oraz pokrojone pomidory. Całość mieszamy i dusimy, aż całość zgęstnieje.




Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Na koniec dodajemy porwane na mniejsze kawałki listki bazylii dokładnie mieszamy.



Gotowy sos dajemy do słoiczków i od razu zakręcamy. Od razu odwracamy do góry dnem, owijamy szczelnie w koc i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.



Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb