wtorek, 30 sierpnia 2016
Sałatka z cukinii
Cukinia na działce obrodziła jak nigdy. Postanowiłam więc przygotować z niej pyszną sałatkę obiadową na zimę. Szczerze powiedziawszy cukinia z jednego słoika zniknęła jeszcze przed pasteryzacją. Już wtedy była pyszna, delikatna i chrupiąca, a jak postoi dłużej będzie jeszcze lepsza.
Składniki:
3 średniej wielkości zielone cukinie
3 średniej wielkości żółte cukinie
2 łyżki soli
Zalewa:
1,5 l wody
1 szkl octu
1 szkl cukru
4 łyżki soli
Dodatkowo:
angielskie ziele
liść laurowy
Wykonanie:
Cukinię bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszone warzywa kroimy na cieniutkie plasterki.
Pokrojone cukinie przekładamy do miski, posypujemy solą i dokładnie ale ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na 2 -3 godziny, by puściły sok. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia.
Do słoików dodajemy przyprawy i niewielką ilość zalewy. Następnie dajemy osączone z soku cukinie - dobrze dociskamy. Całość uzupełniamy zalewą.
Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Następnie słoiki ustawiamy do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb