czwartek, 4 sierpnia 2016
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Pyszne, a do tego bardzo aromatyczne mięsne kuleczki w sosie koperkowym. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja rodzina za nim przepada.
Składniki:
600 g mięsa mielonego wieprzowego
120 g cebuli
2-3 ząbki czosnku
1 duże jajko
przyprawy do smaku
bułka tarta do zagęszczenia masy ( ja dałam 3 łyżki)
4-5 łyżek koperku - u mnie mrożony (coś trzeba było z nim zrobić)
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
125 ml wody do rozrobienia mąki
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w piórka ( ewentualną zieloną część wycinamy ). Następnie przesmażamy ją na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy stanie się złota zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski dajemy mięso mielone, przyprawy, drobno posiekany czosnek, jajko oraz przestudzoną cebulę. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartę i ponownie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki. Smażymy je na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.
Usmażone mięso zalewamy wodą. Wody tyle by zakryła kulki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Gdy to nastąpi wyjmujemy mięsne kuleczki z garnka. Sos, który w nim został zagęszczamy rozprowadzoną w wodzie mąką. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
Następnie do garnka dajemy posiekany koperek i ponownie mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty. Do powstałego sosu dodajemy wyjęte mięso oraz śmietanę. Ostrożnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja robie troche inaczej ale te klopsiki napewno wyprubuje sam opis dodaje mi juz glodu napewno smaczne pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że Twoje klopsiki są równie pyszne :)Bardzo się cieszę, że moje klopsiki przypadły Ci do gustu :)
OdpowiedzUsuń