mix zdjęć

wtorek, 30 sierpnia 2016

Sałatka na zimę



Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki do obiadu. Zaczynając od tych ze świeżych sezonowych warzyw, a kończąc na tych które zaprawiamy do słoików letnią porą. Ta sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. Pełna letnich warzyw z działki.


Składniki:

1,7 kg kapusty
900 g czerwonej papryki
800 g cebuli
600 g marchewki
2-3 łyżki soli

Zalewa:

2 l wody
1 szkl cukru
125 ml octu
4 łyżki soli

Dodatkowo:

angielskie ziele
liść laurowy
olej - po łyżce na słoik

Wykonanie:

Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście, z cebuli wierzchnią warstwę, marchew obieramy i dokładnie myjemy, paprykę dokładnie myjemy pozbawiamy gniazd nasiennych. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, kapustę drobno szatkujemy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.


Warzywa posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 4 godziny. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostudzenia.


Z warzyw wylewamy powstały sok. Do słoików dodajemy przyprawy oraz olej i niewielką ilość zalewy. Wkładamy dobrze dociskając osączone z soku warzywa. Słoiki uzupełniamy zalewą.




Pasteryzujemy 15 minut, po czym odwracamy do góry dnem aż do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb