poniedziałek, 22 sierpnia 2016
Placki ziemniaczane z cukinią
Pyszne, bardzo delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Idealny pomysł na szybki obiad.
Składniki:
2 duże ziemniaki - córka kupiła olbrzymy temu tylko dwa - ilość zależy od potrzeb i wielkości ziemniaków
1 średnia młoda cukinia
1 jajko
słodka i ostra papryka
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz
sól morska
2-3 łyżki mąki
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Cukinię myjemy, osuszamy i pozbawiamy końcówek. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy do puszczenia soku.
W tym czasie ma tarce o małych oczkach ścieramy do miski ziemniaki.
Dodajemy do nich odciśniętą z nadmiary soku cukinię, jajko, przyprawy oraz mąkę.
Całość dokładnie mieszamy.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Od razu podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb