mix zdjęć

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Placki ziemniaczane z cukinią



Pyszne, bardzo delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Idealny pomysł na szybki obiad.


Składniki:

2 duże ziemniaki - córka kupiła olbrzymy temu tylko dwa - ilość zależy od potrzeb i wielkości ziemniaków
1 średnia młoda cukinia
1 jajko
słodka i ostra papryka
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz
sól morska
2-3 łyżki mąki

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Cukinię myjemy, osuszamy i pozbawiamy końcówek. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy do puszczenia soku.



W tym czasie ma tarce o małych oczkach ścieramy do miski ziemniaki.


Dodajemy do nich odciśniętą z nadmiary soku cukinię, jajko, przyprawy oraz mąkę.



Całość dokładnie mieszamy.


Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.



Od razu podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb