mix zdjęć

piątek, 12 sierpnia 2016

Sałatka z cukinii, kabaczka i papryki


Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki do obiadu. Zaczynając od tych ze świeżych sezonowych warzyw, a kończąc na tych które zaprawiamy do słoików letnią porą. Ta sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. Pełna letnich warzyw z działki.


Składniki:

1,5 kg czerwonej papryki
2,5 kg cukinii i kabaczka
2 łyżki soli

Zalewa:

2 l wody
1 szkl cukru
125 ml octu
4 łyżki soli

Dodatkowo:
olej


angielskie ziele

Wykonanie:

Warzywa dokładnie myjemy.


Jeśli cukinia i kabaczek są młode i mają miękką skórkę zostawiamy ją, jeśli jednak ich skórka jest już twarda obieramy ją i jeśli to konieczne wyjmujemy pestki i otaczający je miąższ. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i wykrawamy białe błonki. 


Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do miski, posypujemy solą, ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. 



Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy do przestudzenia.
Do słoików wlewamy niewielką ilość zalewy, a z warzyw odlewamy powstały sok.



Do słoików z zalewą dajemy osączone z soku warzywa ( dociskamy je). Na wierzch wlewamy łyżkę oleju, dajemy angielskie ziele i wlewamy zalewę, by ta przykryła warzywa.


Zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut. Ustawiamy do góry dnem do ostudzenia.



Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb