Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki do obiadu. Zaczynając od tych ze świeżych sezonowych warzyw, a kończąc na tych które zaprawiamy do słoików letnią porą. Ta sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. Pełna letnich warzyw z działki.
1,5 kg czerwonej papryki
2,5 kg cukinii i kabaczka
2 łyżki soli
Zalewa:
2 l wody
1 szkl cukru
125 ml octu
4 łyżki soli
Dodatkowo:
olej
angielskie ziele
Warzywa dokładnie myjemy.
Jeśli cukinia i kabaczek są młode i mają miękką skórkę zostawiamy ją, jeśli jednak ich skórka jest już twarda obieramy ją i jeśli to konieczne wyjmujemy pestki i otaczający je miąższ. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i wykrawamy białe błonki.
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do miski, posypujemy solą, ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Do słoików wlewamy niewielką ilość zalewy, a z warzyw odlewamy powstały sok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb