mix zdjęć

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Mielone z warzywnym dodatkiem



Niby zwykłe mielone, ale z niezwykłym dodatkiem. Moje dziewczynki podchodziły do nich z rezerwą. Jednak po spróbowaniu nie mogłam ich od nich odgonić.


Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
120 g czerwonej papryki
100 g cukinii
3-4 ząbki czosnku
1 jajko
przyprawy:
papryka ostra i słodka
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
pieprz kolorowy świeżo mielony
sól morska
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię i paprykę dokładnie myjemy. Następnie kroimy na niewielką kostkę. Czosnek bardzo drobno siekamy. Do miski dajemy mielone mięso, posiekany czosnek, przyprawy, dwie łyżki bułki tartej, jajko oraz pokrojone warzywa. Całość dokładnie mieszamy.



Z powstałej masy wyrabiamy niewielkie kuleczki, które przy panierowaniu w bułce tartej lekko spłaszczamy.



Tak przygotowane mielone smażymy na złoto z każdej strony.



Podajemy np. z mizerią i ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb