wtorek, 8 października 2019
Ciasteczka bananowe
Pyszne, aromatyczne ciasteczka bananowe z groszkami czekoladowymi. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne do szkoły lub pracy.
Składniki:
350 g mąki orkiszowej tortowej
200 g bananów - waga po obraniu
200 g groszków czekoladowych
170 g miękkiego masła lub margaryny
140 g drobnego cukru trzcinowego
20 g cukru z dodatkiem ziarenek wanilii
2 duże jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Banany rozgniatamy na papkę. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowymi i cukrem z dodatkiem wanilii do uzyskania puszystej masy.
Dodajemy po jednym jajku oraz zgniecione banany.
Następnie partiami dodajemy przepisane sypkie składniki. Na koniec wsypujemy groszki czekoladowe. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto dajemy na 40 minut do lodówki.
Za pomocą łyżeczki nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. przez 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)
Usuń