mix zdjęć

wtorek, 8 października 2019

Ciasteczka bananowe



Pyszne, aromatyczne ciasteczka bananowe z groszkami czekoladowymi. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne do szkoły lub pracy.


Składniki:
350 g mąki orkiszowej tortowej
200 g bananów - waga po obraniu
200 g groszków czekoladowych
170 g miękkiego masła lub margaryny
140 g drobnego cukru trzcinowego
20 g cukru z dodatkiem ziarenek wanilii
2 duże jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:

Banany rozgniatamy na papkę. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowymi i cukrem z dodatkiem wanilii do uzyskania puszystej masy.



Dodajemy po jednym jajku oraz zgniecione banany.



Następnie partiami dodajemy przepisane sypkie składniki. Na koniec wsypujemy groszki czekoladowe. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto dajemy na 40 minut do lodówki.





Za pomocą łyżeczki nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. przez 10 minut.




2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb