mix zdjęć

środa, 16 października 2019

Rogaliki marchewkowe



Pyszne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu rogaliki marchewkowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Znikają w oka mgnieniu.


Składniki:

340 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 g zimnego masła lub margaryny
220 g startej na małych oczkach tarki marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
powidła lub marmolada

Wykonanie:

Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę (to co zostaje na sitku przerzucamy do przesianej mąki). Dodajemy startą marchew i masło lub margarynę.


Szybko zarabiamy jednolite ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki.


Dobrze schłodzone ciasto dzielimy na osiem części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło.


Następnie dzielimy na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładamy porcję powideł lub marmolady i zwijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. przez około 20 minut.




Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb