niedziela, 20 października 2019
Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku
Szybkie w przygotowaniu kuleczki z orzechów laskowych, mleka w proszku i masy kajmakowej. Idealna słodka przekąska gdy najdzie nas ochota ma małe co nieco lub zjawią się niezapowiedziani goście.
Składniki:
150 g masy kajmakowej (krówkowej)
120 g orzechów laskowych
80 g mleka w proszku
mleko w proszku do obtoczenia kuleczek
Wykonanie:
Jeśli orzechy laskowe mają ciemną otoczkę to prażymy je na dobrze rozgrzanej patelni, potem dajemy do lnianej ściereczki i pocieramy. To sprawi, że otoczka szybko zejdzie. Orzechy odstawiamy do ostudzenia. Potem mielimy i przesypujemy do miski razem z mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masę kajmakową. Całość dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy zgrabne kuleczki. U mnie każda o wadze 10 g.
Gotowe kuleczki obtaczamy w mleku w proszku. Można użyć kakao, jednak moja rodzinka, a szczególnie dzieci za moim mega gorzkim kakao na "surowo" nie przepasają.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb