Pyszne, aromatyczne bardzo kruche ciasteczka cytrynowe. Doskonałe na małe co nieco. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
250 g mąki pszennej typ 405
125 g miękkiego masła lub margaryny
100 g drobnego cukru trzcinowego
3 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
szczypta soli
Wykonanie:
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli.
Dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt cytrynowy.
Do połączonych składników partiami wsypujemy przesianą mąkę.
Powstałe ciasto zarabiamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Za pomocą widelca można w ciasteczkach zrobić dziurki, które są charakterystyczne w herbatnikach.
Pieczemy w temp. 170 st przez 10 minut.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb