środa, 16 października 2019
Ciasto z jabłkami
Sezon na jabłka w pełni. Moja rodzina uwielbia te owoce i ciasta z nimi. Zapraszam na pyszne, wilgotne i bardzo puszyste ciasto ucierane z jabłkami. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
Ciasto:
225 g miękkiego masła lub margaryny
185 g drobnego cukru trzcinowego
300 g mąki pszennej typ 405
5 średniej wielkości jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
40 g cukru pudru
Lukier:
50 ml mleka
cukier puder - ilość zależy od tego ja gęsty chcemy lukier
Dodatkowo:
4 jabłka
około 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Dokładnie umyte i osuszone jabłka, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Pokrojone owoce posypujemy cynamonem i dokładnie je w nim obtaczamy i odstawiamy.
Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukrem trzcinowy. Całość miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji.
Następnie dodajemy po jednym jajku. Na koniec partiami wsypujemy przesiane sypkie składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Powstałe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka obtoczone w cynamonie. Lekko dociskamy.
Wierzch posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami). Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z mleka i cukru pudru.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb