Pyszne, kruche ciasteczka pełne aromatycznych dodatków. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na małe co nieco w domu, w szkole i w pracy.
Składniki:
255 g mąki orkiszowej tortowej
225 g drobnego cukru trzcinowego
150 g miękkiego masła lub margaryny
100 g skórki pomarańczowej
85 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
75 g pastylek białej czekolady
75 g kropelek mlecznej czekolady
75 g grubo pokrojonych orzechów laskowych
30 g kakao
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Przygotowujemy dodatki do ciastek.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy jajko i żółtko.
Gdy składniki się połączą partiami dodajemy przesiane sypkie składniki.
Do powstałego ciasta wsypujemy dodatki tj. czekoladę, orzechy i skórkę. Całość dokładnie mieszamy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na basze wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odstępach) i lekko spłaszczamy.
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 12 minut.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb