sobota, 19 października 2019
Kuleczki kajmakowe
Pyszne, aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowani pralinki kajmakowe. Idealne na małe co nieco. Doskonałe na prezent urodzinowy lub świąteczny. Znikają w mgnieniu oka.
Składniki:
220 g mleka w proszku
160 g masy kajmakowej (u mnie tiramisu)
65 g miękkiego masła
50 g kakaowego mleka skondensowanego
Dodatkowo:
200 g białej czekolady
dowolna posypka
Wykonanie:
Masę kajmakową oraz masło miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.
Na koniec wsypujemy mleko w proszku. Miksujemy do połączenia składników.
Odrywamy porcje masy (u mnie każda o wadze 15 g) i formujemy z nich kuleczki. Wkładamy je na 2 godziny do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do płynnej czekolady wkładamy dobrze schłodzone kuleczki i obtaczamy je w niej. Nadmiar czekolady strząsamy.
Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy nie wielką ilością kolorowej posypki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb