mix zdjęć

sobota, 19 października 2019

Kuleczki kajmakowe



Pyszne, aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowani pralinki kajmakowe. Idealne na małe co nieco. Doskonałe na prezent urodzinowy lub świąteczny. Znikają w mgnieniu oka.


Składniki:
220 g mleka w proszku
160 g masy kajmakowej (u mnie tiramisu)
65 g miękkiego masła
50 g kakaowego mleka skondensowanego
Dodatkowo:
200 g białej czekolady
dowolna posypka

Wykonanie:

Masę kajmakową oraz masło miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.



 Na koniec wsypujemy mleko w proszku. Miksujemy do połączenia składników.




Odrywamy porcje masy (u mnie każda o wadze 15 g) i formujemy z nich kuleczki. Wkładamy je na 2 godziny do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.



Do płynnej czekolady wkładamy dobrze schłodzone kuleczki i obtaczamy je w niej. Nadmiar czekolady strząsamy.



Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy nie wielką ilością kolorowej posypki. Odstawiamy do zastygnięcia.


Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb