wtorek, 29 października 2019
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Pyszne, mega aromatyczne ciasteczka migdałowe. Po upieczeniu niebywale kruche. Po przełożeniu miękną i rozpływają się w ustach. Znikają w oka mgnieniu. Doskonałe do kawy lub herbaty.
Składniki:
400 g mąki orkiszowej tortowej
250 g miękkiego masła lub margaryny
200 g drobnego cukru trzcinowego
200 g mielonych migdałów
100 g mąki ziemniaczanej
20 g przyprawy do piernika
2 jajka
szczypta soli
Wykonanie:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku.
Następnie partiami wsypujemy przyprawę do piernika, przesiane mąki oraz mielone migdały. Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy przez 3 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek mniejszą foremką robimy otworki.
Ciasteczka pieczemy w temp. 175 st. przez 8 minut. Studzimy.
Marmoladę podgrzewamy. Na ciasteczko bez dziurki nakładamy porcję marmolady. Rozprowadzamy ją. Przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.
Oprószamy cukrem pudrem.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb