mix zdjęć

wtorek, 29 października 2019

Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą



Pyszne, mega aromatyczne ciasteczka migdałowe. Po upieczeniu niebywale kruche. Po przełożeniu miękną i rozpływają się w ustach. Znikają w oka mgnieniu. Doskonałe do kawy lub herbaty.


Składniki:
400 g mąki orkiszowej tortowej
250 g miękkiego masła lub margaryny
200 g drobnego cukru trzcinowego
200 g mielonych migdałów
100 g mąki ziemniaczanej
20 g przyprawy do piernika
2 jajka
szczypta soli

Wykonanie:

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku.




Następnie partiami wsypujemy przyprawę do piernika, przesiane mąki oraz mielone migdały. Miksujemy do połączenia składników.





Ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy przez 3 godziny w lodówce.


Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek mniejszą foremką robimy otworki.




Ciasteczka pieczemy w temp. 175 st. przez 8 minut. Studzimy.


Marmoladę podgrzewamy. Na ciasteczko bez dziurki nakładamy porcję marmolady. Rozprowadzamy ją. Przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.



Oprószamy cukrem pudrem.


Przechowujemy w szczelnym pojemniku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb