czwartek, 17 października 2019
Ciasteczka migdałowe z kremem
Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka migdałowe przełożone pysznym kremem czekoladowo-orzechowym. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
Ciasto:
300 g zimnego masła lub margaryny
250 g mąki pszennej typ 405
150 g mąki krupczatki
120 g zmielonych migdałów
100 g drobnego cukru do wypieków
40 g kakao
4 żółtka
szczypta soli
Krem:
200 g kremu czekoladowego
160 g masła orzechowego
Dekoracje:
60 g mlecznej czekolady
kolorowa posypka
Wykonanie:
Obie mąki oraz kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, zmielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, żółtka oraz szczyptę soli. Szybko zarabiamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i dajemy na 2-3 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 170 st przez 12-15 minut. Studzimy.
Krem czekoladowy i masło orzechowe dajemy do miseczki i dokładnie mieszamy.
Porcje kremu nakładamy na połowę ciastek i przykrywamy ciastkami bez kremu.
Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i kolorową posypką (nadmiar posypki strząsamy).
Tak przygotowane ciastka dajemy na godzinę do lodówki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb