mix zdjęć

czwartek, 17 października 2019

Ciasteczka migdałowe z kremem



Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka migdałowe przełożone pysznym kremem czekoladowo-orzechowym. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:

Ciasto:
300 g zimnego masła lub margaryny
250 g mąki pszennej typ 405
150 g mąki krupczatki
120 g zmielonych migdałów
100 g drobnego cukru do wypieków
40 g kakao
4 żółtka
szczypta soli

Krem:
200 g kremu czekoladowego
160 g masła orzechowego

Dekoracje:
60 g mlecznej czekolady
kolorowa posypka

Wykonanie:

Obie mąki oraz  kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, zmielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, żółtka oraz szczyptę soli. Szybko zarabiamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i dajemy na 2-3 godziny do lodówki.



Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy w temp. 170 st przez 12-15 minut. Studzimy.


Krem czekoladowy i masło orzechowe dajemy do miseczki i dokładnie mieszamy.



Porcje kremu nakładamy na połowę ciastek i przykrywamy ciastkami bez kremu.



Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i kolorową posypką (nadmiar posypki strząsamy).



Tak przygotowane ciastka dajemy na godzinę do lodówki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb