środa, 23 października 2019
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z aromatycznymi sezonowymi śliwkami węgierkami i nutką cynamonu. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na piknik, lub rodzinną wycieczkę. Znika w oka mgnieniu.
Składniki:
400 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
250 ml letniego mleka
120 g cukru pudru
100 g masła
100 g mąki orkiszowej tortowej
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Zaczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
60 ml letniego mleka
Na wierzch ciasta:
500 g śliwek węgierek
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
40 g cukru pudru
Wykonanie:
Masło i mleko podgrzewamy, aż tłuszcz się rozpuści. Odstawiamy, by ostygło.
Mąki orkiszowe oraz cukier puder przesiewamy do dużej miski (to co zostało na sitku dodajemy do miski z mąką). Dodajemy cynamon oraz szczyptę soli.
W mące robimy wgłębienie, w które wlewamy zaczyn (składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie dodajemy jajko i żółtko. Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy zawartość miski. Następnie dodajemy letnie mleko z masłem i zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję).
Gotowe ciasto, szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu.
Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb