mix zdjęć

sobota, 19 września 2015

Chleb pszenno kukurydziany



Pyszny, bardzo delikatny i lekki i puszysty chleb pszenno kukurydziany. Doskonały na śniadanie i kolację. Idealny na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Chrupiąca skórka nie pozwala trzymać się od niego z daleka.


Składniki:

500 g mąki pszennej
250 g mąki kukurydzianej
18 g świeżych drożdży
450 ml mleka
12 g cukru
2 płaskie łyżeczki soli
60 g nasion słonecznika
125 ml wrzącej wody

Do posmarowana chleba:

1 małe jajko
1 łyżka mleka

Keksówka o wymiarach 27/12

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, czubatą łyżką mąki oraz 60 ml ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy obie mąki oraz sól. Wlewamy do niej pozostałe ciepłe mleko oraz zaczyn drożdżowy. 



Składniki mieszamy ze sobą. Następnie zagniatamy bardzo elastyczne ciasto, które przekładamy do miski, którą szczelnie przykrywamy woreczkiem lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.







Nasiona słonecznika zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na bok na kilka minut. Gdy staną się miękkie przekładamy je na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozciągamy lub rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Przykrywamy czystą ścierką i zostawiamy na 10 minut.




Z ciasta formujemy wałek. Jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wysypanej słonecznikiem. 
Na formę nakładamy woreczek lub folię spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Chleb po wyrośnięciu smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka. 
Tak przygotowany pieczemy w temp. 200 st przez około 50 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb