Dynia to typowo jesienne warzywo. Jest doskonała chyba do wszystkiego. Moja rodzina, a zwłaszcza najmłodsza pociecha rozsmakowała się w zupie dyniowej. Jest pyszna, lekka i bardzo kremowa. Idealna na szare jesienne dni.
Składniki:
1 kg dyni ( waga po obraniu i pozbawieniu pestek)
190 g cebuli
około 2 l rosołu
1 liść laurowy
2 angielskie ziela
sól morska i pieprz kolorowy do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy kroimy na półplasterki. Dynię, pozbawiamy nasion, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na maśle z odrobiną oleju przesmażamy cebulę. Gdy ta się zeszkli dodajemy pokrojoną dynię i przez chwilę przesmażamy. Dodajemy liść laurowy i angielskie ziele. Następnie zalewamy całość rosołem i gotujemy do miękkości.
Gdy dynia zmięknie wyjmujemy z garnka angielskie ziele oraz liść laurowy i za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb